Τα Ήλια είναι ένα πανέμορφο και ήσυχο ψαροχώρι του Βόρειου Ευβοικού. Ανήκει στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού και απέχει 98 χιλιόμετρα από την Χαλκίδα, 22 χιλιόμετρα από την Λίμνη Ευβοίας και μόλις 11 χιλιόμετρα από την Αιδηψό.

Στο ένα άκρο του χωριού, πάνω από το πρόσφατα διαμορφωμένο λιμάνι όπου υπάρχει η δυνατότητα προσάραξης μικρών σκαφών, δεσπόζει ο «ΦΑΡΟΣ» των Ηλίων! Πρόκειται για την ταβέρνα των ιδιοκτητών του ILIAMARE, ένα μπαλκόνι στον Ευβοϊκό, με υπέροχη θέα και με γαστρονομικές εκπλήξεις που επιφυλάσσονται στους επισκέπτες.

Ilia Mare Hotel - Β.ΕύβοιαΣήμα κατατεθέν της οικογενειακής ταβέρνας, τα αγνά ντόπια υλικά, η ποικιλία των εύγευστων εδεσμάτων και οι προσιτές τιμές. Από το σημείο εκείνο, ο επισκέπτης που θα θελήσει να εξερευνήσει τον γύρω χώρο, θα κάνει τον περίπατο του αμαξιτού παραλιακού δρόμου δίπλα στην ακτή (περ. 700 μέτρα από το ένα άκρο στο άλλο), έχοντας έτσι τη δυνατότητα να γευτεί τοπικές λιχουδιές στα κάθε είδους μαγαζιά (μαγειρεία, ψησταριές, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, bar), να ψωνίσει φρέσκα προϊόντα, να απολαύσει μια ολοκάθαρη θάλασσα που εκτείνεται κατά μήκος της παραλιακής οδού η οποία, εκτός από μπάνιο, προσφέρεται τόσο για ψάρεμα όσο και για υποβρύχιο ψαροτούφεκο (η περιοχή φημίζεται για την αλιεία χταποδιών).

Ο δρόμος καταλήγει στη θερμή ιαματική πηγή των Ηλίων, το νερό της οποίας διατρέχει το υπόστρωμα των χαλικιών της ακτής και αναβλύζει στο επίπεδο της θάλασσας. Το νερό είναι θερμό (εξέρχεται στη θερμοκρασία των 50 Co), είναι άοσμο και πολύ αλμυρό. Το σημείο μέσα στη θάλασσα όπου αναβλύζει η ιαματική πηγή καταλαμβάνεται από τις πολύ πρωινές ώρες από πολλούς λουομένους που επιθυμούν να απολαύσουν τις θεραπευτικές ιδιότητές της. Βέβαια όλη η γύρω θάλασσα έχει ευεργετική επίδραση, αφού τα θεραπευτικά συστατικά απλώνονται σε όλη τη θαλάσσια περιοχή.

Κάτι επίσης σημαντικό είναι πως το νερό των Ηλίων είναι όχι απλώς πόσιμο, αλλά και ιδιαιτέρως χωνευτικό. Μέσω άλλων δρόμων που ξεκινούν από την παραλία, ο επισκέπτης θα γνωρίσει και το «μέσα» χωριό που φτάνει σε υψόμετρο 150 μέτρων.

Ενώ περιδιαβάζει στα δρομάκια του χωριού, θαυμάζοντας το κάλλος της πνιγμένης στο πράσινο περιοχής, έχει την ευκαιρία να «αγκαλιάσει» με τη ματιά του γραφικά σπιτάκια και όμορφα εξοχικά, περιβόλια, μποστάνια, αιωνόβια πλατάνια, να προσκυνήσει στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου και στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας (που πανηγυρίζει στις 17 Ιουλίου), και να ξαποστάσει στην περιτριγυρισμένη από ψηλά δέντρα πλατεία με την εντυπωσιακή πλακόστρωση.

Video & Photos