Ένα σπάνιο γεωλογικό μνημείο της Φύσης, που ο επισκέπτης αξίζει να το περιλάβει στην εξερεύνηση της ευρύτερης περιοχής, είναι το απολιθωμένο δάσος Κερασιάς μεταξύ των χωριών Κερασιά-Αγία Άννα-Παπάδες. Αριθμεί ηλικία 10 έως 20 εκατομμυρίων ετών, και η περιοχή έχει κηρυχθεί Παλαιοβοτανικό Μουσείο της Ευρώπης. Σε κάποια σημεία του δάσους διακρίνονται πυριτιωμένοι απολιθωμένοι κορμοί δέντρων (π.χ. του κωνοφόρου γιγάντιου δέντρου σεκόια, που σήμερα φύεται στη Β. Αμερική), καρποί, σπέρματα και φύλλα.

Στο μέρος εκείνο ζούσαν λιμναία γαστερόποδα και σπονδυλόζωα, ελέφαντες, ιππάρια και ιχθιθήρια (πρόγονοι της ύαινας). Έχει επίσης βρεθεί κρανίο δικέρατου ρινόκερω. Στην πανίδα ανήκαν και κάποια αιλουροειδή σαν λιοντάρια (μαχαιρόδοντες), καμηλοπαρδάλεις με κοντό λαιμό (ελλαδοθήρια), και χαλικοθήρια. Κάποια από αυτά τα ευρήματα εκτίθενται στο πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Απολιθωμάτων Κερασιάς.

Οι ανασκαφές

Κρυμμένοι βαθιά μέσα στο υπέδαφος της Ελλάδας δεν υπάρχουν μόνο αρχαιολογικοί θησαυροί. Η ελληνική γη κρύβει στα σπλάχνα της μοναδικούς πολύτιμους παλαιοντολογικούς θησαυρούς, άγνωστους στο ευρύ κοινό. Οι θησαυροί αυτοί συχνά χάνονται για πάντα λόγω της αδυναμίας πραγματοποίησης παλαιοντολογικών ανασκαφών ή αν έλθουν για λίγο στο φως, θα παραμείνουν στο μεγαλύτερο ποσοστό ξανά θαμμένοι στις αποθήκες μουσείων.

Η ανασκαφική ομάδα στο απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς στην Εύβοια

Ilia Mare Hotel - Β.ΕύβοιαΤους θησαυρούς αυτούς διασώζουν και μελετούν δύο ολιγομελείς ομάδες Ελλήνων Παλιοντολολόγων με εξειδίκευση στην Παλαιοντολογία Σπονδυλωτών που υπάγονται στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και του αντίστοιχου τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι ομάδες αυτές είναι επίσης υπεύθυνες για την εκπαίδευση νέων επιστημόνων που σταδιακά θα στελεχώσουν και άλλους κρατικούς φορείς. Η παρουσία τους περιόρισε τις λαθρανασκαφές. Με τον τρόπο αυτό δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον τα φαινόμενα του 19ου αιώνα όπως η μεταφορά των ευρημάτων σε μουσεία του εξωτερικού.

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας έχουν βρεθεί κατά το παρελθόν παλαιοντολογικά ευρήματα Θηλαστικών που έζησαν πριν από περισσότερα από 5.5 έως 6 εκατομμύρια χρόνια στο Ανώτερο Μειόκαινο, αλλά και σε πολύ νεότερες ή πολύ παλαιότερες εποχές. Η ιστορία της ανακάλυψης της Πανίδας Θηλαστικών της Ελλάδας του Ανώτερου Μειόκαινου, όπου υπάγονται όλα τα θηλαστικά που παρουσιάζονται στο Μουσείο της Κερασιάς, άρχισε στα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, το 1835 , στο Πικέρμι Αττικής και συνεχίζονται μέχρι σήμερα στην Αττική, στην Εύβοια αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Νησιωτικής Ελλάδας.

Οι πληροφορίες δεν υπάρχουν σε κάποιο αρχαίο κείμενο αλλά στο θαυμαστό αρχείο της φύσης. Το αρχείο αυτό μπορούμε να το παρομοιάσουμε με ένα βιβλίο, σελίδες του οποίου είναι τα διάφορα γεωλογικά στρώματα και λέξεις του τα ζωικά ή φυτικά λείψανα που είχαν εγκλωβιστεί σε αυτά κατά το παρελθόν, σε μία μακρινή εποχή, κατά την οποία όπως τόνιζαν πάντοτε οι πρώτοι ερευνητές δεν είχε ακόμη εμφανιστεί ο άνθρωπος. Η επιστήμη της Παλαιοντολογίας προσπαθεί να διαβάσει το βιβλίο αυτό έχοντας στη διάθεση της μόνον ελάχιστες κομμένες σελίδες του ή μόνο κάποιες λέξεις συχνά όχι ολόκληρες.

Η παρουσία των απολιθωμένων Θηλαστικών στην Κερασιά ήταν γνωστή από το 1966 όταν και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες σύντομες ανασκαφές από το Λέκτορα Κωνσταντίνο Δούκα του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Το 1992 ο καθηγητής Ευάγγελος Βελιτζέλος, επιστημονικός υπεύθυνος της μελέτης του Απολιθωμένου Δάσους Κερασιάς υπέδειξε την παρουσία οστών στην περιοχή. Αμέσως μετά την ίδια χρονιά πραγματοποιήθηκε δοκιμαστική ανασκαφή με χρηματοδότηση της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τις ανασκαφές αυτές έγινε ολοφάνερο ότι η περιοχή παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή εντοπίστηκαν αρκετές απολιθωμένες θέσεις.

Μετά από χρόνια προσπαθειών για εύρεση κονδυλίων τόσο για τις ανασκαφές όσο και για την δημιουργία χώρου έκθεσης τους, πραγματοποιήθηκαν κάποιες ανασκαφές ευρήματα των οποίων παρουσιάζονται στο Μουσείο Απολιθωμάτων Θηλαστικών της Κερασιάς.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται και σήμερα και αναμένεται να έρθουν στο φως ακόμα περισσότερα εντυπωσιακά ευρήματα μίας άλλης εποχής και κόσμου.

Όλα τα απολιθώματα είναι μοναδικά και έχουν συγκεντρώσει εδώ και πολλά χρόνια το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων. Κάποια από αυτά τα ευρήματα εκτίθενται στο πολύ ενδιαφέρον Μουσείο Απολιθωμάτων Κερασιάς.

Γι’ αυτό το λόγο και για την καλύτερη ενημέρωσή, ιδρύθηκε το μουσείο παλαιολιθικών ευρημάτων το 2006 στην κεντρική πλατεία του χωριού. Φωτογραφίες των ανασκαφών και κείμενα θα σας λύσουν τυχόν απορίες σχετικά με τα είδη που υπήρχαν στην περιοχή πριν εκατομμύρια χρόνια.

Ilia Mare Hotel - Β.ΕύβοιαΜόνιμη Έκθεση Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς Εύβοιας

Στην αίθουσα της έκθεσης της Κερασιάς φιλοξενούνται αντιπροσωπευτικά και εντυπωσιακά ευρήματα που συλλέχθηκαν στη διάρκεια των Παλαιοντολογικών ανασκαφών στην Κερασιά από το 1992 έως το 2006 που κατασκευάστηκε το μουσείο.

Τα απολιθώματα που εκτίθενται πρωτοείδε και πρωτογνώρισε ο άνθρωπος όταν τα άγγιξαν οι ανασκαφικές βελόνες των Παλαιοντολόγων του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τον Σεπτέμβριο του 2006 είναι προσιτά στους κατοίκους της Εύβοιας και όχι μόνο αφού πρώτα παρέμειναν καλά κρυμμένα μέσα στη Γη για περισσότερα από 5.5 έως 6 εκατομμύρια χρόνια.

Όλα τα ευρήματα της έκθεσης παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό μέσα από το Μουσείο της Κερασιάς.

Πως θα φτάσετε στην Κερασιά

Η Κερασιά είναι ένα ημιορεινό χωριό της Βόρειας Εύβοιας, σε υψόμετρο 560 μέτρων, ανάμεσα στον οδικό άξονα που συνδέει την Αγία Άννα με την Ιστιαία.

Από Χαλκίδα η Κερασιά απέχει 90 περίπου χλμ. ενώ από Λουτρά Αιδηψού 40 χλμ.

Η μία επιλογή είναι οδικώς από Χαλκίδα. Πηγαίνετε προς Βόρεια Εύβοια διανύοντας μία πανέμορφη διαδρομή, αλλά με αρκετές στροφές στο Κανδήλι (Άγιος) και στο Προκόπι. Μετά το Προκόπι και το προσκύνημα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσσου επιλέγετε αν θα πάτε μέσω Ροβιών (91 περίπου χιλιόμετρα) ή μέσω Παπάδων (94 περίπου χιλιόμετρα). Καθώς οι χιλιομετρικές αποστάσεις δεν διαφέρουν ουσιαστικά εμείς θα σας προτείναμε να κάνετε και τις δύο διαδρομές επιλέγοντας διαφορετική διαδρομή για την επιστροφή.

Στην περίπτωση που επιλέξετε να πάτε από τις Ροβιές θα στρίψετε προς Λίμνη – Ροβιές και στο ύψος των Ροβιών δεξιά προς Μονή Οσίου Δαυίδ και Παπάδες. Μετά από λίγα χιλιόμετρα θα έχετε φτάσει στην Κερασιά.

Επιλέγοντας την άλλη διαδρομή συνεχίζεται προς Ιστιαία, περνάτε την Αγία Άννα και λίγο πριν το χωριό Παππάδες στο αριστερό σας χέρι θα δείτε πινακίδα προς Κερασιά, Δρυμώνα και Ροβίες.

Σε περίπτωση που θέλετε να αποφύγετε τις στροφές ή έρχεστε από Κεντρική ή Β. Ελλάδα τότε μπορείτε να ξεκινήσετε την διαδρομή σας στην Εύβοια από την Αιδηψό όπου μπορείτε να περάσετε από την Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης από το λιμάνι της Αρκίτσας και από την Αιδηψό κατευθύνεστε προς Ροβιές ακολουθώντας την διαδρομή που περιγράψαμε πιο πάνω.

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη- Κυριακή: 10:00-14:00, 17:00- 20:00

Πριν ξεκινήσετε καλό θα ήταν να επιβεβαιώσετε τις ώρες λειτουργίας και τις ώρες ξενάγησης στα τηλέφωνα 6976764990 και 22270 98304.

Πηγές: eviaportal.gr , amazingevia.gr

Photos & Video