Η λαγάνα είναι ένα παραδοσιακό ψωμί που πιστεύεται ότι ξεκίνησε από την αρχαία Ελλάδα. Φτιάχνεται συχνά τη μέρα της Καθαράς Δευτέρας και έχει αφράτη υφή. Ακολουθήστε αυτή τη συνταγή για να φτιάξετε τη δική σας λαγάνα όπως στην αρχαία Ελλάδα!

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι σίκαλης
  • 300 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι (7 γρ.) ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (προαιρετικά, για γλυκύτητα)
  • Σουσάμι (για γαρνίρισμα)

Εκτέλεση:

Βήμα 1: Προετοιμασία της ζύμης

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε το χλιαρό νερό και τη μαγιά. Ανακατέψτε λίγο και αφήστε το για 10 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει η μαγιά.

Βήμα 2: Συνδυασμός υλικών

  1. Όταν η μαγιά αφρατέψει, προσθέστε το αλεύρι και το αλάτι. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε το μέλι τώρα. Μετά, ρίξτε το ελαιόλαδο.

Βήμα 3: Ζύμωμα

  1. Ζυμώστε τη ζύμη με τα χέρια ή με μίξερ (με το εξάρτημα ζυμώματος) μέχρι να γίνει λεία και ελαστική, για περίπου 10-15 λεπτά.

Βήμα 4: Φούσκωμα

  1. Φτιάξτε μια μπάλα από τη ζύμη και βάλτε την σε ένα λαδωμένο μπολ. Σκεπάστε την με μια πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει για 1-2 ώρες, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Βήμα 5: Δημιουργία του ψωμιού

  1. Αφού φουσκώσει η ζύμη, πλάστε την σε ένα επίπεδο δίσκο, πάχος περίπου 1-2 εκ. Μπορείτε να το κάνετε στρογγυλό ή οβάλ.

Βήμα 6: Γαρνίρισμα

  1. Πασπαλίστε την επιφάνεια της λαγάνας με σουσάμι για τραγανή υφή και ωραία γεύση.

Βήμα 7: Ψήσιμο

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C και βάλτε τη λαγάνα σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Ψήστε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και η επιφάνειά της να είναι τραγανή.

Βήμα 8: Σερβίρισμα

  1. Μόλις είναι έτοιμη η λαγάνα, βγάλτε την από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει σε μια σχάρα. Κόψτε σε φέτες και σερβίρετε με διάφορες λιχουδιές όπως ταραμοσαλάτα, ελιές και φρέσκα λαχανικά.

Καλή σας όρεξη! Ελπίζω να απολαύσετε αυτή την υπέροχη λαγάνα όπως στην αρχαία Ελλάδα!

Η συνταγή και οι εικόνες δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια του GretAi
Πηγή: HadNews.com/gr

🙂 Ilia Mare Club

Ελάτε στην παρέα μας και απολαύστε προνόμια και εκπτώσεις έως 30% για τα μέλη μας!