Η Βασιλόπιτα είναι μια παραδοσιακή ελληνική πίτα που φτιάχνεται κάθε χρόνο την Πρωτοχρονιά για τον εορτασμό του Αγίου Βασιλείου. Αυτή η συνταγή συνδυάζει την κλασική τσουρέκι με την παράδοση της βασιλόπιτας και είναι ιδανική για την εορταστική περίοδο.

Υλικά

Για το ζυμάρι:

  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 250 ml γάλα φρέσκο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 3 αυγά (1 ολόκληρο και 2 κρόκοι)
  • 30 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 βανίλια (ή 1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας)
  • 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού
  • Σουσάμι (για πασπάλισμα)

Για τη γέμιση (προαιρετικά):

  • 100 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα (ψιλοκομμένα)
  • 100 γρ. σταφίδες ή αποξηραμένα φρούτα

Για την διακόσμηση:

  • Άχνη ζάχαρη (για πασπάλισμα)
  • 1 χρυσό νόμισμα

Οδηγίες

Βήμα 1: Ετοιμάστε τη μαγιά

  1. Σε ένα μπολ, ζεστάνετε το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία (όχι να βράσει).
  2. Διαλύστε τη μαγιά στο ζεστό γάλα και προσθέστε 1 κουταλιά από τη ζάχαρη.
  3. Αφήστε το μείγμα να αφρίσει για περίπου 10 λεπτά.

Βήμα 2: Ζυμώστε τη ζύμη

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια.
  2. Στη μέση του αλευριού, κάντε μια λακκούβα και προσθέστε το μείγμα της μαγιάς, το λιωμένο βούτυρο, τον ένα ολόκληρο κρόκο και τους υπόλοιπους κρόκους.
  3. Προσθέστε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
  4. Ζυμώστε καλά έως ότου η ζύμη γίνει ελαστική και ομοιογενής (περίπου 10-15 λεπτά). Αν η ζύμη είναι κολλώδης, προσθέστε λίγο αλεύρι.

Βήμα 3: Ενσωματώστε τη γέμιση (προαιρετικά)

  1. Αν επιθυμείτε, προσθέστε τα ψιλοκομμένα καρύδια και τις σταφίδες στη ζύμη και ζυμώστε ξανά για λίγα λεπτά.

Βήμα 4: Πρώτη ζύμωση

  1. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύψτε με μια πετσέτα και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για περίπου 1-2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Βήμα 5: Μορφοποιήστε την πίτα

  1. Όταν η ζύμη φουσκώσει, πλάστε τη σε μια μεγάλη ή δύο μικρότερες σφαίρες.
  2. Τοποθετήστε τη σε φόρμα για κέικ ή σε ταψί, ανάλογα με την προτίμησή σας.
  3. Εισάγετε το χρυσό νόμισμα μέσα στη ζύμη (προσοχή να μην το δείτε πριν το ψήσιμο).
  4. Καλύψτε και αφήστε τη να φουσκώσει ξανά για μισή ώρα.

Βήμα 6: Ψήσιμο

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Αλείψτε την επιφάνεια της ζύμης με τον υπόλοιπο κρόκο αυγού και πασπαλίστε με σουσάμι.
  3. Ψήστε για 35-40 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει και να ακούγεται κενή όταν την χτυπήσετε.

Βήμα 7: Διακόσμηση

  1. Αφήστε την Βασιλόπιτα να κρυώσει σε μια σχάρα.
  2. Πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη και διακοσμήστε όπως επιθυμείτε.

Βήμα 8: Κόψτε και απολαύστε!

  1. Κόψτε την πίτα την ημέρα του Αγίου Βασιλείου, πριν ξεκινήσουν οι εορτασμοί.
  2. Μην ξεχάσετε να μοιράσετε τα κομμάτια και να απολαύσετε την παράδοση!

Καλή απόλαυση και καλή χρονιά!

Το άρθρο συντάχθηκε με τη βοήθεια του GretAi 
Πηγή: HadNews.com/gr

🙂 Ilia Mare Club

Ελάτε στην παρέα μας και απολαύστε προνόμια και εκπτώσεις έως 30% για τα μέλη μας!