Τα κάστανα στιφάδο με μανιτάρια είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, γεμάτο γεύση και αρώματα. Ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα, αυτό το φαγητό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας. Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή για να προετοιμάσετε αυτό το υπέροχο πιάτο.

Υλικά

  • 500 γρ. κάστανα
  • 400 γρ. μανιτάρια (φρέσκα, όπως μανιτάρια πορτομπέλο ή σιτάκε)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
  • 1 καρότο (κομμένο σε κύβους)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανου
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • Αλάτι και φρέσκο πιπέρι (κατά προτίμηση)
  • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό (ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα)

Οδηγίες

Βήμα 1: Προετοιμασία των κάστανων

  1. Καθάρισμα: Κάντε μια σταυρωτή τομή σε κάθε κάστανο για να μην σκάσουν κατά το βράσιμο.
  2. Βράσιμο: Είναι προτιμότερο να τα βράσετε για 5-10 λεπτά σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό για να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, αδειάστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν λίγο ώστε να μπορέσετε να τα καθαρίσετε πιο εύκολα.

Βήμα 2: Προετοιμασία των μανιταριών

  1. Κόψιμο: Κόψτε τα μανιτάρια σε φέτες ή σε κύβους, ανάλογα με την προτίμησή σας.

Βήμα 3: Σοτάρισμα των λαχανικών

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα.
  3. Προσθέστε το καρότο και σοτάρετε για 5 λεπτά.

Βήμα 4: Προσθήκη μανιταριών και μπαχαρικών

  1. Ρίξτε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να απορροφήσουν τα υγρά τους.
  2. Ανακατέψτε τη ζάχαρη και τις δάφνες στο μείγμα και μαγειρέψτε για άλλα 2 λεπτά.

Βήμα 5: Πρόσθεση του κρασιού και του ζωμού

  1. Ρίξτε το κόκκινο κρασί και αφήστε το να βράσει για 2-3 λεπτά για να εξατμιστεί η αλκοόλη.
  2. Προσθέστε τον ζωμό και το δεντρολίβανο, ανακατέψτε μας και αφήστε να σιγοβράσει.

Βήμα 6: Ολοκλήρωση της συνταγής

  1. Προσθέστε τα καθαρισμένα κάστανα και αλάτι, ανακατέψτε και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει για 25-30 λεπτά μέχρι να δέσουν οι γεύσεις.
  2. Δοκιμάστε και ρυθμίστε το αλάτι και το πιπέρι ανάλογα με την προτίμησή σας.

Βήμα 7: Σερβίρισμα

  1. Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης και το κλαδάκι δεντρολίβανου.
  2. Σερβίρετε ζεστό, πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό από πάνω για επιπλέον γεύση και ομορφιά.

Απολαύστε τα κάστανα στιφάδο με μανιτάρια ως κύριο πιάτο συνοδευόμενο από κρασί ή ως συνοδευτικό σε γεύματα με κρέας. Καλή σας όρεξη!

Το άρθρο συντάχθηκε με τη βοήθεια του GretAi 
Πηγή: HadNews.com/gr

🙂 Ilia Mare Club

Ελάτε στην παρέα μας και απολαύστε προνόμια και εκπτώσεις έως 30% για τα μέλη μας!