Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τίποτα δεν ταιριάζει καλύτερα με τις γιορτές από ένα ζεστό και κρεμώδες κοκτέιλ εγκνογκ. Σήμερα θα σας δείξω πώς να φτιάξετε αυτή την κλασική συνταγή, που θα φέρει τη γιορτινή ατμόσφαιρα στο σπίτι σας.
Υλικά
Για 4 μερίδες θα χρειαστείτε:
- 4 κούπες γάλα (945 ml)
- 1 κούπα κρέμα γάλακτος (240 ml)
- 3/4 κούπας ζάχαρη (150 γραμμάρια)
- 1 κουταλιά της σούπας βανίλια (15 ml)
- 6 αυγά
- 1/2 κούπα ρουμι (120 ml) ή μπράντι (προαιρετικά)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη
- Μοσχοκάρυδο ή κανέλα για γαρνίρισμα (προαιρετικό)
Οδηγίες
-
Ετοιμάστε το μείγμα γάλακτος:
- Σε μια μέση κατσαρόλα, ρίξτε το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
- Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει λίγο.
-
Χτυπήστε τα αυγά:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε τα αυγά και τη ζάχαρη. Χτυπήστε με μίξερ ή σύρμα μέχρι να γίνει κρεμώδες και ανοιχτόχρωμο.
-
Συνδυάστε τα μείγματα:
- Όταν το μείγμα γάλακτος έχει κρυώσει λίγο, ρίξτε το σιγά σιγά στο μείγμα αυγών ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ψηθούν τα αυγά.
-
Προσθέστε αρώματα:
- Στο μείγμα, προσθέστε τη βανίλια, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και, αν θέλετε, το ρουμι ή μπράντι. Ανακατέψτε καλά.
-
Ψήστε το μείγμα:
- Επιστρέψτε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να παχύνει λίγο και να φτάσει σε θερμοκρασία 70-75°C (160-165°F). Μην το αφήσετε να βράσει.
-
Στραγγίστε και κρυώστε:
- Αφαιρέστε από τη φωτιά και στραγγίστε το μείγμα μέσω λεπτού σουρωτηρίου σε ένα καθαρό μπολ ή κανάτα για να αφαιρέσετε τυχόν σβόλους. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
-
Ψυξτε:
- Καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες ή μέχρι να κρυώσει πλήρως.
- Σερβίρετε:
- Ανακατέψτε το εγκνογκ πριν το σερβίρισμα και ρίξτε σε ποτήρια.
- Γαρνίρετε με λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο ή κανέλα αν το επιθυμείτε.
Συμβουλές
- Μπορείτε να προσαρμόσετε τη γλυκύτητα προσθέτοντας λιγότερη ή περισσότερη ζάχαρη ανάλογα με την προτίμησή σας.
- Για μια χωρίς αλκοόλ εκδοχή, παραλείψτε το ρουμι ή μπράντι και ίσως προσθέστε λίγο παραπάνω άρωμα βανίλιας.
Αυτή είναι η σπιτική συνταγή για εγκνογκ, το πιο γιορτινό κοκτέιλ των Χριστουγέννων! Καλή απόλαυση και καλές γιορτές!
Η συνταγή και οι εικόνες δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια του GretAi
Πηγή: HadNews.com/gr
🙂 Ilia Mare Club