Γαλοπούλα Ψητή με Πορτοκάλι και Μπέικον
Αυτή η συνταγή για γαλοπούλα ψητή με πορτοκάλι και μπέικον είναι ιδανική για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας σε κάθε γιορτή. Ο συνδυασμός της γαλοπούλας με την φρεσκάδα του πορτοκαλιού και τη γεύση του μπέικον δημιουργεί ένα νόστιμο πιάτο. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να την ετοιμάσετε.
Υλικά
- 1 γαλοπούλα (3-4 κιλά)
- 4 πορτοκάλια (χυμός και φλούδες)
- 200 γρ. μπέικον
- 100 γρ. βούτυρο (ξεπαγωμένο)
- 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 1 κ.γ. δεντρολίβανο (φρεσκοκομμένο ή αποξηραμένο)
- 1 κ.γ. θυμάρι (φρεσκοκομμένο ή αποξηραμένο)
- Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
- 1 φλιτζάνι κοτόσουπα (ή νερό)
- 1/2 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά)
- Φρέσκος μαϊντανός (για γαρνίρισμα)
Οδηγίες
-
Προετοιμασία της γαλοπούλας:
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Πλύνετε τη γαλοπούλα με κρύο νερό και στεγνώστε την με χαρτί κουζίνας. Αφαιρέστε τυχόν συκωτάκια από την κοιλιά της.
-
Προετοιμασία μαρινάδας:
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το βούτυρο, το σκόρδο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι και την κανέλα (αν θέλετε). Προσθέστε τον χυμό από 2 πορτοκάλια και ανακατέψτε καλά.
-
Μαρινάρισμα της γαλοπούλας:
Ανασηκώστε την πέτσα της γαλοπούλας και απλώστε το μείγμα του βουτύρου κάτω από την πέτσα και μέσα στην κοιλιά της. Έτσι θα γίνει πιο νόστιμη και ζουμερή.
-
Γέμισμα:
Κόψτε το υπόλοιπο πορτοκάλι σε φέτες και τοποθετήστε τις στην κοιλιά της γαλοπούλας. Μπορείτε να προσθέσετε και μερικές φέτες μπέικον για επιπλέον γεύση.
-
Στερέωση του μπέικον:
Τυλίξτε τη γαλοπούλα με φέτες μπέικον και χρησιμοποιήστε οδοντογλυφίδες ή σπάγκο μαγειρικής αν χρειαστεί για να τις κρατήσετε.
-
Ψήσιμο:
Τοποθετήστε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί και προσθέστε την κοτόσουπα ή το νερό στο ταψί. Ψήστε τη γαλοπούλα στον προθερμασμένο φούρνο για 3-4 ώρες, ανάλογα με το μέγεθος, μέχρι να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 74°C.
-
Βάψιμο:
Κάθε 30-40 λεπτά, περιχύστε τη γαλοπούλα με τους χυμούς από το ταψί για να παραμείνει ζουμερή.
-
Αναμονή:
Αφού ψηθεί η γαλοπούλα, βγάλτε την από το φούρνο και αφήστε την να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά πριν την κόψετε. Αυτό θα βοηθήσει τους χυμούς να ανακατευτούν.
- Σερβίρισμα:
Σερβίρετε τη γαλοπούλα σε ένα πιάτο, γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό και φέτες πορτοκαλιού. Μπορείτε να τη συνοδεύσετε με λαχανικά ή πατάτες φούρνου.
Καλή σας όρεξη! Απολαύστε αυτή τη νόστιμη γαλοπούλα με πορτοκάλι και μπέικον με την οικογένεια και τους φίλους σας!
Η συνταγή και οι εικόνες δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια του GretAi
Πηγή: HadNews.com/gr
🙂 Ilia Mare Club