Η τούρτα αμυγδάλου είναι ένα κλασικό γλυκό που συνδυάζει την πλούσια γεύση των αμυγδάλων με την ελαφριά υφή της κρέμας. Ακολουθήστε αυτή την παραδοσιακή συνταγή για να δημιουργήσετε μια εντυπωσιακή τούρτα που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας!

Υλικά

Για το παντεσπάνι:

  • 200 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα (χωρίς φλούδα)
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αλευρι
  • 6 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας βανίλια (ή σκόνη βανίλιας)

Για την κρέμα:

  • 500 ml γάλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Για την διακόσμηση:

  • Ψιλοκομμένα αμύγδαλα
  • Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Οδηγίες

Βήμα 1: Προετοιμασία Παντεσπανιού

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώστε και αλευρώστε μια στρογγυλή φόρμα τούρτας (22-24 εκ.).
  2. Αλέστε τα αμύγδαλα σε έναν μύλο ή σε ένα μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Φροντίστε να μη γίνουν πάστα.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να είναι αφράτο και ελαφρύ (περίπου 5 λεπτά).
  4. Προσθέστε τη βανίλια, το αλάτι και τα αλεσμένα αμύγδαλα στο μείγμα αυγών και ανακατέψτε με μια σπάτουλα.
  5. Κοσκινίστε το αλεύρι και το baking powder στο μείγμα και ανακατέψτε απαλά.
  6. Ρίξτε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα και βάλτε την στον φούρνο. Ψήστε για 30-35 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα εισαχθεί στο κέντρο.
  7. Αφήστε το παντεσπάνι να κρυώσει στη φόρμα για 10 λεπτά και μετά μεταφέρετέ το σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

Βήμα 2: Προετοιμασία Κρέμας

  1. Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το γάλα μέχρι να αρχίσει να βράζει. Αφαιρέστε από τη φωτιά.
  2. Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα αυγά με τη ζάχαρη και το αλεύρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Ρίξτε λίγο από το ζεστό γάλα στο μείγμα και ανακατέψτε γρήγορα (αυτή η διαδικασία ονομάζεται “θερμοκρασία”).
  4. Μετά, ρίξτε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και επιστρέψτε στη φωτιά.
  5. Ανακατεύετε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα (περίπου 5-10 λεπτά).
  6. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το βούτυρο και τη βανίλια. Ανακατέψτε καλά ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  7. Αφήστε την κρέμα να κρυώσει.

Βήμα 3: Συναρμολόγηση της Τούρτας

  1. Κόψτε το παντεσπάνι οριζόντια σε δύο ή τρία επίπεδα.
  2. Τοποθετήστε το πρώτο επίπεδο σε μια πιατέλα και απλώστε μια στρώση κρέμας από πάνω.
  3. Προσθέστε το δεύτερο επίπεδο (ή το τρίτο αν έχετε) και επαναλάβετε τη διαδικασία με την κρέμα.
  4. Καλύψτε την κορυφή και τις πλευρές της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα.
  5. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένα αμύγδαλα και, αν θέλετε, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.

Βήμα 4: Σερβίρισμα

  1. Αφήστε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρισμα για να σφίξει η κρέμα.
  2. Κόψτε σε φέτες και σερβίρετε!

Αυτή η κλασική τούρτα αμυγδάλου είναι ιδανική για ειδικές περιστάσεις, γιορτές ή απλώς για να απολαύσετε με ένα φλιτζάνι καφέ. Καλή όρεξη!

Το άρθρο συντάχθηκε με τη βοήθεια του GretAi 
Πηγή: HadNews.com/gr

🙂 Ilia Mare Club

Ελάτε στην παρέα μας και απολαύστε προνόμια και εκπτώσεις έως 30% για τα μέλη μας!