Οι επισκέπτες επιλέγουν τα Ήλια και την ευρύτερη περιοχή επειδή μπορούν να καλύψουν μια μεγάλη γκάμα ενδιαφερόντων. Οι διακοπές στα Ήλια μπορούν να χαρακτηριστούν με τρεις λέξεις: ξεκούραση, ευεξία, χαλάρωση.

1) Η ήρεμη ζωή του χωριού καλύπτει την ανάγκη για οικογενειακές διακοπές. Τα Ήλια είναι ο ιδανικός προορισμός για ήρεμες διακοπές κοντά στη θάλασσα. Οι επισκέπτες της Εύβοιας βρίσκουν σε αυτό το χωριό την ηρεμία και τη γαλήνη, σε ένα πανέμορφο περιβάλλον με φιλική ατμόσφαιρα και ζεστή φιλοξενία.

2) Η εύκολη πρόσβαση στα γύρω βουνά και το γεγονός ότι στην Εύβοια βρίσκονται όλα τα είδη φυτών και δέντρων που υπάρχουν στην Ελλάδα, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να επιλέξει κανείς την περιοχή σαν προορισμό διακοπών. Ο επισκέπτης συναντά πεύκα, καστανιές, πλατάνια, ρείκια, κουμαριές, σκίνα, έλατα. Μπορεί να δει τη λευκόδερμη πεύκη, τη χαλέπια πεύκη (Pinus halepensis), τη Μαύρη πεύκη (Pinus nigra), την Κεφαλληνιακή ελάτη (Abies cephalonica) και πολλά άλλα.

Σημαντικότατη είναι και η ποικιλία της πανίδας αφού στους υδροβιότοπους και στα διάσελα ζουν πάνω από 24 είδη αμφιβίων, περισσότερα από 35 είδη θηλαστικών και πάνω από 94 είδη πουλιών. Τα γεμάτα ζωή, βουνά της περιοχής, δίνουν στους λάτρεις τους μοναδικές ευκαιρίες για κυνήγι, ορειβασία και περιήγηση.

3) Η θάλασσα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την αυλή του Ilia mare hotel, αποτελεί πόλο έλξης για όσους θέλουν να κολυμπήσουν, να ψαρέψουν με βάρκα, καλάμι ή ψαροντούφεκο, να κάνουν καταδύσεις ή να απολαύσουν το θαλάσσιο σκι.

4) Επίσης, ένα σημαντικός παράγοντας έλξης είναι και ο ιστορικός τουρισμός. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να θαυμάσουν πόλεις της αρχαίας Ελλάδας όπως η Ερέτρια, η αρχαία Κήρινθος, η αρχαία Δύστος, το Αρτεμίσιο, το αρχαιολογικό μουσείο Χαλκίδας και πολλά βυζαντινά κτίρια και πύργους όπως αυτός του Δροσίνη, το κάστρο των Ωραιών, κ.ά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο οικοτουρισμός, ο θαλάσσιος και ο αθλητικός τουρισμός αφού κάθε χρόνο διοργανώνονται αγώνες μότο-κρος, ποδηλασίας βουνού κ.λπ.